Katwijks desem®

De smaak van Katwijk vastgelegd in brood. Hiervoor gebruiken wij een unieke desem
die ontstaan is in de 400 jaar oude Vuurtoren van Katwijk.

De vraag die Den Dulk en zijn bakkers wilden beantwoorden is: “Kunnen wij ‘De Smaak van Katwijk’ vangen in een desem en hiermee een brood bakken?”

Om de Smaak van Katwijk te vinden en te vangen ging Den Dulk naar een unieke plaats: De Vuurbaak! Het is een meer dan 400 jaar oude vuurtoren die één is met Katwijks omgeving en atmosfeer en sinds 1605 de geschiedenis getrotseerd heeft. Door de sluiting vanwege de corona pandemie heeft de unieke micro-atmosfeer van 4 eeuwen oud de kans gekregen om in alle rust in balans te komen zonder verstoord te worden door bewegingen van bezoekers. En deze micro-atmosfeer is gevangen in een eigen Katwijks Desem®!

Katwijks Desembrood

De basis voor ons desembrood ik natuurlijk het Katwijks Desem®. We maken steeds meer broodvariaties met het deze unieke desem.

Een uniek en exclusief lokaal product

Regelmatig krijgen we de vraag naar het specifieke karakter van het Katwijks Desem®. Een desemspecialist van de fermentatieketel waarin we het Katwijks Desem® bewaren wist dit heel goed te beschrijven. Toen hij het desem rook was zijn enthousiaste reactie “Yoghurt, zoet en heel actief”. Het Katwijks Desem® is een heel zacht van smaak waardoor deze niet als zuur ervaren wordt en hij is heel actief waardoor het desembrood luchtig is. Het brood is puur natuur door het gebruik van Katwijks Desem en zonder toegevoegde hulpgrondstoffen zoals broodverbetermiddelen.

Bereid met Katwijks Desem®

De kwaliteit van het Katwijks Desem is zo goed dat wij deze ook als grondstof gebruiken bij het bereiden van onze meer gangbare Nederlandse broodsoorten. Het voordeel hiervan is dat we het gebruik van broodverbetermiddelen halveren. Het Katwijks Desem zorgt op een natuurlijke manier voor een langere versheid en een lekkere dunne krokante korst.

Katwijks Desem® Officieel geregistreerd als Merk

Het Katwijks Desem staat geregistreerd in The Sourdough Library http://www.questforsourdough.com In deze bibliotheek worden desems over de hele wereld geregistreerd. Hierin is de wijze waarop de desem is gemaakt vastgelegd en het smaakpallet van de desem is heel nauwkeurig in kaart gebracht.

Sinds 22-12-2020 is het Katwijks Desem® officieel geregistreerd als merk in het Merkenregister. Hiermee mag het Katwijks Desem® alleen door Echte Bakker den Dulk worden gemaakt en verkocht en is het niet toegestaan voor anderen dit merk te gebruiken.

%d bloggers liken dit: